Hoe worden gemaakt kwaliteit testen van een condoom?

De kwaliteit van het condoom is erg belangrijk voor de goede werking ervan. De grondstof latex ondergaat kwaliteitstesten alvorens het opstarten van de productie. Vervolgens wordt iedere partij onderworpen aan een reeks aselecte en niet-aselecte steekproeven. Een partij vertegenwoordigt 150 000 condooms die onder eenzelfde serienummer worden ondergebracht.

Productieproeven : Met elektrische proeven kan een niet passende spanning in het latex worden gedetecteerd. Deze proef wordt uitgevoerd op elk condoom alvorens deze wordt verpakt. Indien de test een negatief resultaat oplevert wordt het condoom verwijderd.

Perforatieproeven : Met deze proeven wordt de kwaliteit van de partij condooms nagegaan door op aselecte wijze monsters te nemen, deze te vullen met een vloeistof en ze daarna onder te dompelen in een tweede vloeistof, waarbij het geheel onder ektrische spanning staat. Indien de spanning wordt bemerkt in de uitwendige vloeistof dan betekent dit dat het condoom defect is. Indien meerdere defecten worden geconstateerd binnen eenzelfde partij wordt de gehele partij uit de productie genomen.

De ontploffingsproef : Deze proef meet de homogeniteit van het latex volgens het aantal liters lucht die zijn ingeblazen in het condoom en volgens die luchtdruk.

De certificering volgens de ISO-norm 4074:2002 en het EG keurmerk zijn in Europa verplicht. Dit geeft zekerheid dat het condoom van uitmuntende kwaliteit is.

Hoe worden gemaakt kwaliteit testen van een condoom?